Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  



πρόδρομη πρωτεΐνη αμυλοειδούς-β (Αβ)


Ερμηνεία:

Η πρόδρομη πρωτεΐνη αμυλοειδούς (APP) είναι μια εξελικτικά διατηρημένη διαμεμβρανική πρωτεΐνη και μια καλά χαρακτηρισμένη πρόδρομη πρωτεΐνη πεπτιδίων αμυλοειδούς-βήτα (Αβ), που συσσωρεύονται στους εγκεφάλους ατόμων με παθολογίες που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ (AD). Το Αβ έχει διερευνηθεί εκτενώς από τότε που προτάθηκε η υπόθεση του αμυλοειδούς στην AD. Εκτός από το Aβ, προηγούμενες μελέτες για το APP και τα προϊόντα πρωτεολυτικής διάσπασής του έχουν προτείνει τις ποικίλες παθολογικές και φυσιολογικές λειτουργίες τους. Ωστόσο, οι ρόλοι τους δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί πλήρως. 

Η πρόδρομη πρωτεΐνη αμυλοειδούς-β (Αβ) (APP)που υφίσταται πρωτεολυτική διάσπαση σε καθορισμένα θραύσματα, έχει εμπλακεί στην αξονική μεταφορά. Ο προτεινόμενος ρόλος του ΑΡΡ ως υποδοχέα κυστιδίων για την κινεσίνη-1 του κινητικού  μικροσωληνίσκου (microtubule motorkinesin-1) έχει σημασία για την παθογένεση της νόσου του Alzheimer. 

Ωστόσο, αυτή η λειτουργία, η οποία βασίζεται στη μεταφορά στην περιφέρεια των κυττάρων πλήρους μήκους APP παρά στα θραύσματα διάσπασής της, παραμένει αμφιλεγόμενη. Άλλες προτεινόμενες λειτουργίες της ΑΡΡ, όπως η ρύθμιση της μεταγραφής, η νευρογένεση, η κυτταρική κίνηση ή η ανάπτυξη νευριτών βασίζονται επίσης στην παρουσία της ΑΡΡ ως πρωτεΐνης πλήρους μήκους στην κυτταρική επιφάνεια, υπονοώντας ότι η διάσπαση της ΑΡΡ συμβαίνει μετά τη μεταφορά της στην κυτταρική περιφέρεια.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Amyloid precursor protein processing and bioenergetics. Wilkins HM, Swerdlow RH.Brain Res Bull. 2017 Jul;133:71-79.

Physiology and pharmacology of amyloid precursor protein. Cho Y, Bae HG, Okun E, Arumugam TV, Jo DG.Pharmacol Ther. 2022 Jul;235:108122.

The amyloid precursor protein: a converging point in Alzheimer's disease. Delport A, Hewer R.Mol Neurobiol. 2022 Jul;59(7):4501-4516.



Συνώνυμα:



 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοχημεία: